woensdag 21 januari 2015

September 3 2014 Op weg naar hulp in Roemenie: werken aan onze doelenSeptember 3 2014 Op weg naar hulp in Roemenie: werken aan onze doelen

Na de adoptie van 7 pups uit Andalucie lijkt het alsof onze stichting zich niet onderscheidt
van een adoptiestichting. Juist met onze activiteiten in Roemenie op dit moment tonen we aan onze doelen
te werken: het helpen en ondersteunen van individuen en organisaties, die in het land ter plekke
werken aan dierenwelzijn, bijvoorbeeld door sterilisatiecampagnes, educatie, beinvloeding van politiek
en beleid, demonstraties, etc. Ook in Spanje gaan we zeker die kant ook op.


Momenteel is Esperanza Hoop voor Honden bezig in Roemenië. In juli 2014 waren we voor de tweede keer in Boekarest. De eerste keer, vorig jaar namen we Fyta mee terug, daar hielpen we Carmen Costea mee, die dit dier heeft gered. Nu had zij Cleo onder haar hoede genomen, geholpen, behandeld en wij namen Cleo mee naar Nederland. Cleo heet inmiddels Lotje en heeft een gelukkig huis.

Cleo werd gevonden op de weg tussen de bushalte en de shelters in Fundulea, zo’n 30 km oostelijk van Boekarest, het is een terrein van een voormalig communistisch onderzoeksinsitituut voor planten, gewassen en dieren. Veel stedelijke inwoners, waaronder Carmen, hebben veel honden van een wisse dood gered (door de nieuwe wetgeving tegen honden) en ondergebracht in een shelter buiten de stad. Maar op het bewuste terrein lopen evengoed weer veel zwerfhonden, maar die hebben veel minder zorg, voeding en onderdak dan de voormalige stadshonden.Carmen en wij proberen de grootste nood daar te lenigen.

Op dit moment heeft Carmen onze hulp gevraagd voor Maia, zwanger en daarom uit huis gezet. Zij zwerft op het kerkhof in Boekarest. Carmen heeft haar gevangen en laten steriliseren en verzorgen (schoonmaken, ontvlooien,etc). Maia mag bij een buurvrouw van Carmen in adoptie. Dat hondje heeft dus geluk.

Wij hebben inmiddels contact gelegd met Four Paws in Roemenië, Carmen met de vertegenwoordigers in Boekarest. We proberen een oplossing te vinden voor deze zwerfhonden, bijv. eerst in de vorm van een sterilisatiecampagne en natuurlijk ook van een vorm van zorg en voeding, zeker in de barre winter.

Daarnaast hebben we contact met Gerda en Wim van GOZH, een Nederlandse stichting, die veel zaken inzamelt voor mens en dier in Roemenië: o.a. Brasov, Breaza, Manesti, Moinesti, Petrosani.
Op dit moment hebben zij behoefte aan veel diermedische spullen: instrumentarium, medicijnen, verband, etc. Wij proberen bij dierenartsen bij ons in de buurt spullen los te krijgen en van Rentex Floron, een wasserij die zeil en dekbedden verhuurt aan grote instellingen trachten we veel voor mensen afgekeurd materiaal in te zamelen voor GOZH.

In Cluj-Napoca is de stichting Steun de Zwerfhonden in Roemenië van Monique en Petra Muis actief. Monique woont met haar man daar en is tevens actief in de regionale dierenorganisatie NUCA. Zij organiseren tweemaal per jaar een grote sterilisatiecampagne en doen dat met de plaatselijke bevolking. Ze zorgen daarbij ook voor voorlichting op scholen en betrekken de verantwoordelijke bestuurders bij hun project. Esperanza zamelt ook voer voor hen in.
De laatste sterlisatiecampagne heeft Esperanza met € 700,- ondersteund. Deze campagne werd samen met de plaatselijke bestuurders georganisaeerd, in samenwerking met de plaatselijke bevolking. Op scholen werden leerlingen
betrokken bij de actie en werd uitgelegd wat het belang van sterlisatie, maar ook van goede zorg voor dieren is.
Problemen met dieren moeten feitelijk in het land zelf worden opgelost. Natuurlijk zullen wij ook nog wel een adoptie organiseren, want als demensen die daar het werk verrichten hulp vragen voor een dier, doen zij dat niet voor niets.

Er worden honden gevangen voor sterilisatie en verzorging en er worden honden gebracht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten