donderdag 22 januari 2015

December 1 2014 NUCA Animal Welfare in Cluj Napoca, bestuur en aanpakDecember 1 2014   NUCA Animal Welfare in Cluj Napoca, bestuur en aanpakOns programma In Cluj-Napoca, Roemenië is vol. We zijn diep onder de indruk van de visie vanNUCA en hun en activiteiten. Een geweldig stel mensen die hier keihard werken.
Het Nucateam bestaat uit dierenarts Iuliana, voorzitster, juriste Valeria, Alina grafisch vormgever en Monique Muis en uiteraard helpt Petra namens Stichting Steun de Zwerfhonden in Roemenië vanuit Nederland en fysiek als zij in Cluj is. 


Op de bovenste foto Aline, Monique en Valeria
Op de onderste zie je ook voorzitster Iuliana

NUCA houdt 2x per jaar een sterilisatiemarathon ergens in het buitengebied van Cluj, waarbij ze al weken tevoren de deuren langs gaan en bij politie, de burgemeester en de scholen. Soms steriliseren ze dan tussen de 200 en 300 honden en stilaan ook meer katten. Elke hond met eigenaar wordt gechipt en geregistreerd en de andere krijgen een merk. De schoolkinderen krijgen voorlichting over nut en noodzak en over een goede omgang met dieren.
NUCA houdt tussendoor kleinere campagnes van zo'n 25 honden in enkele straten.Duidelijk is dat het doel van NUCA is het aantal straydogs te verminderen door middel van neutralisatie. NUCA bouwt geen shelter, maar werkt met een foster-care-systeem. Er zijn zo’n 23 opvangers.
Nuca wordt steeds bekender en om hulp gevraagd. Valeria doet dit met name.Ook schrijft zij de verordeningen op dit gebied voor de gemeenteraad. Ze zijn nu zover dat binnenkort er een verordening komt die honden in openbaar vervoer toestaat (mensen mochten niet met hun dier naar de dierenarts met de bus dus), in sommige publieke gebouwen en er komen uitlaatgebieden.

Ze zijn bezig met een eigen kliniek, omdat de dierenartsen zo slecht zijn, zeker op bottengebied:rampzalige verhalen van pinnen die er ingeslagen worden en meer kapot maken dan oplossen bv.
Ze zijn bezig met het organiseren van een 2-daagse conferentie voor dierenhelpers uit heel Roemenië.

Momenteel richten ze zich ook heel sterk op de honden met een eigenaar. Als iemand belt, omdat er puppy's zijn, komen ze voor gesprekken en nemen de pups mee in ruil voor sterilisatie van de moeder, dat is de voorwaarde, want veel Roemenen dumpen een zwangere hond voor een nieuwe en dan blijft het dweilen met de kraan open.

Het is duidelijk, dat hoewel ze helemaal inzetten op preventie en educatie en politieke beïnvloeding, er zoveel gewonde of anderszins hulp behoevende dieren op hun pad komen (na elke sterilisatiecampagneblijven ook dieren over die de eigenaar niet terug wil of die zij willen houden, omdat het dier er te slecht aan toe is), dat ze ook moeten uitadopteren. Daaraan geven ze geen Facebook-ruchtbaarheid. Ze hebben hele goede contacten in Duitsland.

Tja, en natuurlijk hebben we al een paar honden gezien die we dolgraag zouden helpen.
 Dit is een greep uit onze belevenissen. Na Cluj reizen we verder dwars door winters Roemenië. Het is koud. Ijskoude voeten bij de diverse plattelandsbezoeken, waar veel dieren die we allemaal moesten zien, buiten zijn. Wat een narigheid, vooral buiten Cluj. Wat hebben onze dieren het dan goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten