donderdag 22 januari 2015

Oktober 25 2014 Helpen met onderleggers zonder kilometers te maken: vandaag GOZHOktober 25 2014 Helpen met onderleggers zonder kilometers te maken: vandaag GOZH

We rijden heel wat af voor bv. huisbezoeken of om honden van de luchthaven naar elders te brengen, soms wel 500 tot 600 km. op één dag. Maar deze keer hadden we het riant. Het bedrijf Rentex Floron (dat de was doet voor vele ziekenhuizen, zorginstellingen e.d. in Nederland) zit in onze eigen woonplaats Bolsward. We kunnen de onderleggers gratis kunnen ophalen : alleen zelf opvouwen en in hele grote zakken doen. In 2 sessies hadden we zo’n 400 ingepakt in een zak of 14. En deze keer werd alles bij ons thuis opgehaald. St. Steun de Zwerfhonden in Roemenië, die ze gebruikt voor de sterilisatiecampagnes, nam er 100 mee (zie blog 17 oktober) en vandaag namen Wim en Gerda van Gozh (Geef om zwerfhonden) zo’n 300 mee. Ook zij gebruiken ze bij medische ingrepen.


Als dank kregen we een bloemengroet en een Gozh-hondje (zie foto hieronder). Gozh doet indrukwekkend werk in Moldavië, een hele arme regio waar veel zigeuners wonen. De wegen zijn er zo mogelijk nog beroerder dan elders. Ze participeren daar samen met de burgemeester in een enorme opvang van honderden honden. Er wordt hard gewerkt om de omstandigheden van de dieren (die erbarmelijk waren) te verbeteren: betere hokken, voer, medicamenten en een kliniekje met operatietafel, narcose-apparaat, sterilisator, wasmachine etc. Verder werken ze nauw samen met bv. scholen. Kortom, een werkwijze die gebaseerd is op samenwerking met mensen in het land zelf, op preventie, op cultuurverandering daar. 

Uiteindelijk is dat de enige manier waarop hopelijk ooit de mensen daar beseffen dat een dier gevoel heeft en eten en drinken en zorg nodig heeft. Gozh streeft daar ook naar roedelopvang: honden die op grotere terreinen vrij rondlopen i.p.v. dieren in hokken op te vangen. Allemaal dingen waarvan ook Esperanza vindt dat de enige weg is naar verbetering van de omstandigheden nu en naar mentaliteitsverandering op lange termijn.

Een hondje uit een gevouwen washandje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten