vrijdag 23 januari 2015

December 3 2014 Four Paws, Vier Pfoten, Vier VoetersDecember 3 2014 Four Paws, Vier Pfoten, Vier Voeters
In Boekarest hadden we een gesprek met dierenarts Anca Tomescu. Zij is verantwoordelijke voor de Roemeense tak van de internationale Foundation Four Paws, Vier Pfoten, Vier Voeters. En daarnaast is ze in hun mobiele kliniek heel veel onderweg om dieren te steriliseren en medische hulp te geven.
Wij wilden verkennen of het mogelijk was één van hun sterilisatiecampagnes te houden voor de straydogs in Fundulea en omgeving zelf, en mogelijk ook in de shelters van Fundulea; en daarbij nagaan of Esperanza hierbij zou kunnen ondersteunen.
Anca Tomescu was duidelijk. Zij helpen binnen wettelijke grenzen (zoeken wel scherp die grenzen op). Want velen zijn er als de kippen bij om een aanklacht tegen hen in te dienen. Ze mogen alleen in actie komen, als er een geschreven verzoek ligt van de verantwoordelijken. In dit geval dus van de burgemeester van Fundulea en de beheerster/manager van het shelter. En ze willen er ook van verzekerd zijn, dat er ter plekke geen dieren meer gedood worden, dus geen catch and kill politiek,
die helaas nog veel voorkomt. Dan ligt er nog het probleem van het oude, vervallen terrein van het voormalige wetenschappelijke plantkundig en agricultureel instituut van Fundulea. Daar zwerven ook vele honden en dat is privé-terrein.
Als Four Paws medewerkers daar actie zouden ondernemen, zou de politie ingrijpen, als er geen geschreven verzoek ligt van de verantwoordelijke daar. Ook een instituut waarvan de velden al jaren verloederd zijn en de gebouwen half ingestort, heeft een aparte verantwoordelijke in Roemenië (er is zelfs nog een wachthuisje met een bewaker). En waarschijnlijk is van die directeur weinig te verwachten. Particulieren mogen de honden op het zeer uitgestrekte terrein nu niet eens meer voeren, wat we in juli
nog wel deden. We hebben het stiekem gedaan, het voer onder onze jas. De bewaker stond de auto nu helemaal niet meer toe.
Wij gaan ons best doen om met de beheerster van het shelter in contact te komen en met de burgemeester. Four Paws wil eventueel ook wel het initiatief nemen hen zelf schriftelijk te benaderen met dit plan en hen verzoeken de juiste procedure hiertoe te gaan volgen: dus aan hen een schriftelijk verzoek tot sterilisatie
te sturen.
Verder overwegen we contact en wie weet medewerking van de Partij voor de Dieren in het Europees Parlement. Buitenlandse, Europese druk was volgens Anca Tomescu wel degelijk van invloed. Ook zij was blij dat Klaus Iohannis tot president is gekozen. Hij wil dierenleed en corruptie bestrijden, maar zal wel veel compromissen in het parlement moeten sluiten.
Gevoelens van onmacht, ja, maar we gaan stug door op verschillende niveau’s.

PS: Four Paws doet mooi werk. ’s Avonds na het bezoek lazen we deze mail:
Dogs for People, the first animal assisted therapy p
roject in Romania trains stray dogs to work as part of the Animal Assisted Therapy Project in Romania. As well as children with emotional and physical disabilities, these well-trained dogs visit patients with schizophrenia, Alzheimers or acute depression at a care home for older people.Geen opmerkingen:

Een reactie posten